El nou d’octubre, es el dia dels valencians per excelencia, apart de “celebrar”, que Jaume I, entrara a Valencia Ciutat en la finalitat de reconquerir-la, tambe es celebra Sant Donis, que es considerat el dia de los enamorats valencians, la tradicio diu que els homens han de regalar a les dones “la mocadorà”, un mocador del coll que guarda productes de l’horta elaborats en maçapa i la “piula”
Durant el segle XV la festa adquiri caracter mes ruidos i festiu, des dels terrats es llançaven “triquitraques”, “piuletes” i “tronadors”. En el pas del temps la festa fou a mes i junt en l’increment del dispar de petarts, es començà a consumir productes del camp, com olives, chufes, almeles, pinyons etc.
Pero despres de la Guerra de Succesio, Felip V, suprimi els Furs de Valéncia i prohibi les celebracions del dia de Sant Donis. Per a sortejar la prohibicio, els valencians i mes concretament els confiters començaren a elaborar “les piuletes” i “tronadors” i les frutes, en maçapa, costum que ha arribat fins els nostres dies.
Hi ha atra costum que tamben ha arribat fins a nosatros, i es “la mocadorà”. Consistix en un mocador de seda que es plena dels dolços anteriorment citats. A les quatre puntes del mocador s’anuden, donant-li forma de bossa. Este regal es regala a les dones en senyal d’amor i estima. Esta costum ve des del mateix dia de la conquesta de la ciutat, en que les dones de Valencia, regalaven als conqueridors frutes fresques embolicades en mocadors rustics.
No hay comentarios:
Publicar un comentario