El nou d’octubre, es el dia dels valencians per excelencia, apart de “celebrar”, que Jaume I, entrara a Valencia Ciutat en la finalitat de reconquerir-la, tambe es celebra Sant Donis, que es considerat el dia de los enamorats valencians, la tradicio diu que els homens han de regalar a les dones “la mocadorà”, un mocador del coll que guarda productes de l’horta elaborats en maçapa i la “piula”
Durant el segle XV la festa adquiri caracter mes ruidos i festiu, des dels terrats es llançaven “triquitraques”, “piuletes” i “tronadors”. En el pas del temps la festa fou a mes i junt en l’increment del dispar de petarts, es començà a consumir productes del camp, com olives, chufes, almeles, pinyons etc.
Pero despres de la Guerra de Succesio, Felip V, suprimi els Furs de Valéncia i prohibi les celebracions del dia de Sant Donis. Per a sortejar la prohibicio, els valencians i mes concretament els confiters començaren a elaborar “les piuletes” i “tronadors” i les frutes, en maçapa, costum que ha arribat fins els nostres dies.
Hi ha atra costum que tamben ha arribat fins a nosatros, i es “la mocadorà”. Consistix en un mocador de seda que es plena dels dolços anteriorment citats. A les quatre puntes del mocador s’anuden, donant-li forma de bossa. Este regal es regala a les dones en senyal d’amor i estima. Esta costum ve des del mateix dia de la conquesta de la ciutat, en que les dones de Valencia, regalaven als conqueridors frutes fresques embolicades en mocadors rustics.